Veel binnenwerken? Neem extra vitamine D

Je lichaam heeft verschillende vitamines en mineralen nodig om je gezond te houden en te kunnen functioneren. Vitamine D is daar een voorbeeld van. Sommige mensen lopen een extra risico om een tekort aan vitamine D te krijgen, zoals bijvoorbeeld mensen die veel binnen werken. Hoe weet je dat je extra vitamine D nodig hebt?

Waarom is vitamine d zo belangrijk?

Vitamine D zorgt er in je lichaam voor dat je stevige botten en gezonde tanden hebt. Ook heeft het effect op je immuunsysteem en de werking van je spieren. Wanneer je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt zul je snel moe zijn en je zwak kunnen voelen. 

De meeste vitamine D halen we uit de zon. Het is dan ook de enige vitamine die je lichaam zelf kan aanmaken onder invloed van zonlicht. Andere vitamines kan je lichaam alleen uit eten halen en niet zelf aanmaken. Zodra er (UV) b-stralen uit zonlicht op je huid vallen, zal je lichaam vitamine D aanmaken. 

Redenen om vitamine D te slikken

Een vitamine D tekort

Toch kan het zijn dat mensen een tekort hebben aan vitamine D. Dit omdat we slechts een derde van wat je lichaam nodig hebt uit voeding halen. Dit zit voornamelijk in vette vis, maar veel mensen eten dit niet genoeg. Verder halen mensen het dus uit zonlicht. Wanneer je veel binnen werkt en overdag dus niet veel zonlicht krijgt, is de kans groot dat je een tekort aan vitamine D hebt. 

Dit tekort kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, zwakke of pijnlijke potten en de kracht in de spieren kan afnemen, wat weer leidt tot spierkrampen. Voor de mensen die hier last van hebben en weten dat het van een tekort aan vitamine D komt, wordt aangeraden om een supplement te nemen om dit aan te vullen. 

Vitamine D supplementen

Bepaalde groepen mensen lopen een groter risico voor een vitamine D tekort. Zo zullen kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen in de overgang, senioren of mensen met een donkere huid vaak een vitamine D tekort hebben. Hun lichaam neemt vitamine D uit voeding en uit de zon minder goed op en het lichaam maakt het minder goed aan. 

Voor deze mensen wordt het aangeraden om een supplement van vitamine D te nemen. Ook wanneer je veel binnen werkt kan dit aangeraden worden. Vaak wordt er een supplement van 10 microgram geadviseerd. Kijk hierbij goed hoeveel microgram een tablet is en of er eventueel nog andere soorten vitamines aan toegevoegd zitten. 

Tip: Davitamon.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *