Heerlijke schoonheidsslaapjes houden

Melatonine is een product dat wordt geproduceerd uit serotonine. Serotonine heeft invloed op geheugen, slaap, eetlust en andere activiteiten. Het wordt aan de hersenen afgegeven. Wanneer het donker wordt dan komt de natuurlijke productie van melatonine op gang. Dit is dan voor het lichaam het signaal om de dag activiteiten te verminderen. Bij sommige van ons is dat te weinig.

Geneesmiddel
Melatonine wordt in sommige landen verkocht tegen een jetlag of wanneer men slaapstoornissen heeft. Zo wordt het in de Verenigde Staten als een voedingssupplement verkocht. Het wordt er door miljoenen mensen gebruikt. In Belgiƫ is melatonine als voedingssupplement te koop. Dat moet dan wel een dosis zijn die onder de 0,29 mg blijft. Je kan ze verkrijgen als smelttabletten of tabletten die men gelijk kan doorslikken. Een smelttablet is beter omdat hierbij het product beter wordt opgenomen. Ook in Nederland is melatonine in een zeer lage dosering bij de apotheek of drogist te verkrijgen. Dit kan dan als voedingssupplement tot 0,3 mg. Wanneer men een hogere dosering wilt hebben dan zal men daarvoor naar de arts moeten gaan. Boven de 0,3 mg valt het onder de Geneesmiddelenwet. Ook in winkels en online is het product aan te schaffen.

Melatonine
Het product wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Vooral voor slaapstoornissen wordt het vaak voorgeschreven. Wanneer je een waak-slaapritme stoornis hebt, zoals bij een jetlag, dan wordt dit aanbevolen. Ook zal men het voorschrijven wanneer men last heeft van algemene slaapritme stoornissen. Melatonine wordt ook bij kinderen gebruikt met autisme of bij hen die leerproblemen hebben. Tegenwoordig gebruikt men het meer als experiment bij personen die ADHD hebben. Bij deze groep komen namelijk vaak slaapstoornissen voor.

Bijwerkingen van melatonine
Er zijn eigenlijk geen echte bijwerkingen bekend. Wanneer je lang een hoge dosis toegediend krijgt kan dat leiden tot sufheid overdag. Er zijn tot op heden geen echte schadelijke effecten van melatonine waargenomen. Toch is het belangrijk om een dergelijke product niet zomaar te gaan slikken. Bespreek dit eerst met uw huisarts. Hij weet beter wat goed voor u is. Misschien kunt u het product gebruiken maar dan weet u het zeker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *