overgang vrouw

Dit zijn de 5 fases overgang

De overgang is de periode waarin het lichaam van een vrouw verandert van vruchtbaar in onvruchtbaar. De eicellen raken op en rijpen niet meer, de hormoonspiegel gaat schommelen en er treden klachten op zoals een onregelmatige menstruatie, veranderingen in de menstruatie zelf, opvliegers en meer. De overgang bestaat uit verschillende fases. We kunnen aan de hand van de symptomen 5 fases onderscheiden. In dit artikel lees je meer over de 5 fases overgang.

Fase A

In deze eerste fase is de overgang moeilijk te herkennen. In Fase A is de menstruatie zoals je gewend bent. Eventuele menstruatieklachten zoals je die altijd had veranderen ook nog niet, dus je kunt nog steeds last hebben van krampen, hoofdpijn, stemmingswisselingen en gevoelige, pijnlijke borsten. In Fase A kunnen gewichtstoename en de eerste opvliegers subtiel optreden. Het oestrogeengehalte kan wisselen en het FSH hormoon is normaal.

Fase B

In de tweede fase is de menstruatie regelmatig, maar je cyclus gaat steeds meer afwijken. Nu treden ook de veranderingen in de menstruatie zelf op. Je kunt juist meer of minder bloedverlies gaan krijgen en de menstruatieklachten kunnen veranderen of erger worden. Het Oestrogeengehalte is in deze fase voornamelijk hoog en het FSH hormoon zal wisselend zijn.

Fase C

In deze derde fase gaan je cyclus en de lengte van je menstruatie steeds meer afwijken. Je zult vaker last gaan krijgen van opvliegers, maar ze zijn nog niet op hun hevigst. Je zult vanaf Fase C ook meer last krijgen van nachtelijk zweten. Het oestrogeengehalte is iets verhoogd en het FSH hormoon is afwisselend.

overgang van de vrouw

Fase D

In deze vierde van de 5 fases overgang wordt je menstruatie zo onregelmatig dat je menstruaties over lijkt te slaan. Tussen twee menstruaties kunnen zelfs meer dan drie maanden zitten, waardoor het lijkt alsof de laatste menstruatie al is geweest. Opvliegers komen in deze fase enorm vaak voor. Oestrogeen en FSH zijn beide hoog.

Fase E

Dit is de laatste van de 5 fases overgang. In deze fase heb je veel last van opvliegers die heel intens zijn. Daarnaast is nachtelijk zweten meer regel dan uitzondering. Een voordeel is dat krampen, hoofdpijn, stemmingswisselingen, gevoelige en pijnlijke borsten zullen verminderen net als eventuele andere menstruatieklachten. Fase E is het laatste jaar van je menstruatie, maar omdat de overgang voor niemand gelijk is, zul je vaak pas merken dat je in deze fase zat nadat je een jaar niet meer had gemenstrueerd. Het oestrogeengehalte is laag of normaal en het FSH hormoon hoog.

Tip: Ymea.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *